• SKF - a műszaki szakértelem vállalata

  Az SKF műszaki ismeretei az egész világon döntő fontosságúak az ipar számára. Termékei sokféle alkalmazási területen megtalálhatók az olajfúró tornyoktól a görkorcsolyáig. A vállalat célja a száz év alatt megszerzett tudás felhasználása partnerei hatékonyságának növelése érdekében.

  skf
 • Munkavédelmi ruhák és eszközök

  Műszaki szakáruházunk a munkavédelemi ruhák, és védőeszközök területén is nagy készlettel rendelkezik. Kabátok, védőnadrágok, bakancsok, és sok más egyéb termék található kínálatunkban.

  Tekintse meg webáruházunkat, hogy a legmegfelelőbbet válassza!

  beta
 • Ragasztástechnika

     

  Az anaerob technológia több mint 50 évvel ezelőtti kifejlesztése óta a Loctite® termékek a mindennapi életben használt gépek és berendezések szerves részévé vált. A gyár gyakorlati megoldásokat kínál az ipar minden területén felmerülő ragasztástechnológiai feladatok megoldására.

  Termékek megtekinthetők: www.loctite.hu

  loctite
 • Hajtás technika

  Szakáruházunk forgalmaz minden olyan terméket, ami egy erőgépben előállított energiát eljuttat oda, ahol arra szükség van. Ezek a termékek általában fogaskerekek, tengelykapcsolók, ékszíjak, láncok, vagy hidraulikus elemek.

  Mérnökeink segítenek Önnek, a megfelelő elemek kiválasztásában. Forduljon hozzánk szaktanácsadásért!

  • Optibelt ékszíjak
  • Siemens villanymotorok
  • SKF tengelykapcsolók
  • Stieber szabadonfutók
  • Donghua görgős láncok
  • Festo pneumatika
  optibelt
 • Hegesztés technika

  Az ESAB ma jóformán minden hegesztő és vágóeljáráshoz gyárt hegesztő anyagokat és berendezéseket. A közel 100 éves múltra visszatekintő kutatás és fejlesztés világszínvonalú terméket produkált. Független felmérések szerint, a hegesztés iparában dolgozó ügyfelek az ESAB -ot világszerte a kiváló minőségű hegesztőanyagai és vevőszolgálata miatt választják. Önnek is állunk a rendelkezésére!

  • Aluminium ötvözetekhez
  • Erősen ötvözött és korrózióálló acélokhoz
  • Gyengén ötvözött acélokhoz
  • Hegesztőanyagok ötvözetlen szerkezeti acélokhoz
  • Kemény rétegek felrakásához
  • Különböző anyagok kötéséhez
  • Különleges termékek
  • Nikkel alapú ötvözetekhez
  • Rézalapú ötvözetekhez
  • Öntöttvasakhoz
  esab

Az SKF ajánlatai az élelmiszeripar számára


Egy sokrétű, gyorsan fejlődő iparág igényeinek kiszolgálása

Az élelmiszeripar az európai gazdaság alappillére, forgalmát tekintve a legnagyobb gyáripari szektor. Gazdasági szempontból az élelmiszeripar köztudottan nem ciklikus, még az utóbbi évek gazdasági válságában is folyamatos növekedést mutatott.

Az iparág legfőbb jellemzői a sokrétűség és a számtalan alszektor – a cukrászipartól a palackozott italokon és készételeken át egészen a tej- és húsüzemekig. Ennek ellenére az iparágnak vannak közös vezérlőelvei és igényei, melyeket az SKF testreszabott megoldásokkal próbál kielégíteni.

Kulcsfontosságú irányvonalak és vezérlőelvek az élelmiszer-ipari üzemekben

A fenntarthatóságra és a megújuló energiaforrásokra világszerte növekvő figyelmet fordítanak a gyártók. Az SKF a gyártósorok hatékonyságának növelésével, a fenntartható termelésre irányuló megoldásaival, valamint az élelmiszerek és a munkaerő biztonságának a növelésével segíti az üzemvezetőket a hatékonyabb versenyben. Emellett az SKF megoldások hozzájárulnak az élelmiszer-ipari üzemek hulladéktermelésének a csökkentéséhez, a víztakarékossághoz és az energiaköltségek csökkentéséhez is.

 

Az SKF szakértelem jelentős előnnyel jár az élelmiszer-ipari ügyfelek számára

A több évtizedes élelmiszer-ipari alkalmazástechnikai tapasztalatának, valamint a csapágyak, tömítések, kenéstechnika, mechatronika és szolgáltatások területén nyújtott szakértelmének a párosításával az SKF értékteremtő megoldásokat kínál a különböző feldolgozási folyamatokhoz: az előkészítéshez, a sütéshez, a hűtéshez és a gyártás utáni csomagoláshoz is. Karbantartási stratégiájával és gyakorlati tanácsaival az SKF maximalizálja a termelést és a gépek üzemi élettartamát, ezáltal elősegíti a teljes üzemeltetési költség csökkentését.

SKF csapágy megoldások:

Az SKF csapágy megoldások a feldolgozóipar számos területén egyedülálló eredményeket érnek el – a nedves, az abrazív, a korrozív és a szélsőségesen hideg vagy meleg folyamatoknál is.

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
2040 Budaörs Csata utca 25.
Tel: 23 445-200 Fax: 23 445-201
www.skf.hu

 

A kenést nem igénylő SKF csapágyak a zsírcsepegés és szennyvízszivárgás, valamint a kezelőszemélyzet csúszásveszélyből fakadó baleseti kockázatának csökkentésével segítik a HACCP folyamatot az élelmiszer-ipari szempontból biztonságos gyártás érdekébenl. Mivel a csapágyakból nem csöpög ki a zsír, így tisztogatni sem kell, tehát jelentős mennyiségű víz takarítható meg.

 • Az SKF élelmiszer-ipari Y csapágyegységek megbízhatóak, a gyakori nagy nyomással történő mosás és tisztítószerek használata ellenére a teljes üzemi élettartamuk alatt nem igénylik a kenést. A hatékony tömítés rendszer miatt a tisztító folyadék nem tud behatolni a csapágy belsejébe, ezáltal a csapágy élettartama meghosszabbodik. Az Y csapágyegységeket gyakran használják az élelmiszer-ipari konvejoroknál.
 • A szilárd olajjal feltöltött SKF rozsdamentes acél mély hornyú golyóscsapágy hatékonyan véd a szennyeződések ellen, pl. a portól vagy nedvességtől, ugyanakkor jól ellenáll a korróziónak is. Ezeket az egységeket a fagyasztásnál (-40Co) vagy magas páratartalmú alkalmazásoknál használják. A SolidOil (szilárd olaj) mátrix a hagyományos tömített, zsírral töltött csapágynál 2-4-szer több kenőolajat tartalmaz, így hosszabb üzemi élettartamot és megbízható üzemelést biztosít, az újrakenés igénye nélkül.
 • SKF ostyasütő egységek olyan fejlett technológiát alkalmaznak, amely lehetővé teszi az ostyasütők újrakenés nélküli folyamatos működését több mint 5 évig, a nap 24 órájában. Az újrakenés mentes csapágyegység alapja egy egyedülálló grafit kosár, amely kenőanyagként funkcionál a drága magas hőmérsékletű zsír helyett.

SKF hatékony tömítés megoldások:

Az SKF tömítés megoldások a csapágy belsejében tartják a kenőanyagot és kívül tartják a szennyeződéseket, elősegítve ezzel a hosszabb üzemi élettartam és hatékonyabb termelés elérését.

 • Az SKF egyedi forgácsolt tömítések általában SKF szabadalmazott, élelmiszer-ipari használatra engedélyezett anyagokból készülnek. Az egyedi tömítések a vevő rajzai vagy az előző tömítés kialakítása alapján egy-két nap alatt elkészülnek. Számtalan előnnyel rendelkeznek, különösen azoknál a folyamatoknál, ahol a váratlan gépleállásból fakadó termelés kiesés jelentős költséggel jár.
 • A SPEEDI SLEEVE lehetőséget nyújt a kopott tengelyek percek alatt történő kijavítására. A SPEEDI SLEEVE kiváló tömítés felületet biztosít anélkül, hogy szükség lenne a tengely szétszerelésére és köszörülésére vagy a tömítés méretek megváltoztatására.

SKF kenéstechnikai megoldások a csapágyakhoz és láncokhoz:

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
2040 Budaörs Csata utca 25.
Tel: 23 445-200 Fax: 23 445-201
www.skf.hu

 

Az SKF kenéstechnika alapja a megfelelő zsírnak a megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő használata. A helyes kenés akár 36%-kal is csökkentheti a csapágy meghibásodások lehetőségét, így növeli a hatékonyságot. A láncok megfelelő kenésével a kézi kenéshez képest csökken az energiafelhasználás és a túlzott kenés csökkenése miatt a felhasznált zsírmennyiség is, ezzel párhuzamosan a munkások biztonsága nő és a környezetszennyezés csökken.  

 • A csapágyak és láncok automata kenőrendszerei folyamatos és megbízható kenést biztosítanak és növelik a kezelőszemélyzet biztonságát: a nehezen elérhető és veszélyes helyeken nincs szükség újrakenésre.
 • Az SKF sima felületű szállító konvejorokhoz készült száraz kenőrendszert általában tej- és palackozóüzemekben használják, ahol a szállítószalag torlódási területeit a szalag és a palackok közötti súrlódás csökkentésére hagyományosan nagy mennyiségű vízzel és oldható kenőanyaggal kezelik. Az ebből fakadó nedves környezet miatt különböző problémák adódnak, pl. csúszós padló, habképződés, hatásfokveszteség, energiapazarlás és gyakori tisztítási igény. Az SKF megoldás a száraz kenőanyag, melyet kis mennyiségben használnak a szalagokon, így havonta jelentős mennyiségű víz és kenőanyag megtakarítás érhető el.

SKF mechatronikai megoldások:

Az SKF mechatronikai platform az élelmiszeripar számos területén képes több szempontból is előnyös ajánlatokat nyújtani.

 • Az SKF lineáris megoldásokba a profilsínes vezetékek ugyanúgy beletartoznak, mint a főként a csomagolás területén használt görgős orsók, melyek segítenek az energia megtakarításban és növelik a hatékonyságot. Standard és speciális, agresszív lemosásnak is ellenálló rozsdamentes acél alkatrészek is rendelkezésre állnak.
 • SKF aktuátor megoldások a csomagolási folyamatok nagyobb energiaigényű pneumatikus munkahengereinek helyettesítésére kifejlesztett elektromechanikus munkahengerek széles választékát kínálják. További előnyt jelent a levegőellátás megszűnését követő tisztább és csendesebb üzemi terület. A mechatronika platform számos lehetőséget kínál az energia megtakarításhoz, a jobb munkakörülményekhez és a kézi üzemeltetés csökkentésével megvalósuló hatékonyabb termeléshez.

SKF üzemeltetés és karbantartás optimalizálás:

Az SKF üzemeltetés és karbantartás optimalizálási szolgáltatása segítheti az élelmiszer-ipari üzemek kezelőszemélyzetét: a nagyobb eszköz megbízhatóság és a hatékonyabb termelés, az élelmiszer és munkaerő biztonság, valamint a fenntarthatósági célok elérése kevesebb energiafelhasználás és termeléskiesés következtében.

 • Az állapot alapú karbantartás a hatékonyabb termelés megbízható módszere lehet. Az átállás gyakran az üzem meglévő karbantartási stratégiájának és a karbantartások módjának az elemzésével kezdődik. A helyi karbantartási rendszer szisztematikus értékelése és az ipari megoldások összehasonlítása segít a fejlődés lehetőségeinek a meghatározásában és az üzemi megbízhatóság fejlesztésére alkalmas módszer kiválasztásában.

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
2040 Budaörs Csata utca 25.
Tel: 23 445-200 Fax: 23 445-201
www.skf.hu

 

A kezelők által támogatott karbantartási folyamatok és technológiák feljogosítják a gép mellett dolgozó kezelőket a kijelölt eszközök állapotának figyelésére, mintegy a folyamatban levő megelőző karbantartáson alapuló eszközhatékonysági stratégia részeként. Mivel a kezelők a gépek mellett dolgoznak, így gyakran ők veszik észre először a folyamatokban vagy a mechanikai állapotban bekövetkező változásokat. Legtöbbször nem jelentik megfigyeléseiket a leolvasott rendellenes érték, a szokatlan zaj vagy rezgés észlelésekor, vagy ha jelentik is, nem orvosolják hatékonyan. Az SKF állapotfelügyelet, analízis jelentés és kommunikációs technológia segíti a kezelő által támogatott karbantartási folyamatokat, lehetővé teszi a problémák azonnali felismerését és a gépállapot adatainak a továbbítását a döntéshozatali pontokra.

Esettanulmányok: Az SKF megoldások bizonyított hozzáadott értéke a töltőgépek esetén

A töltőgépek kritikus berendezések. A tervezett és különösen a váratlan leállások jelentősen befolyásolják a termelés hatékonyságát. Így tehát az SKF legújabb technológiái, melyek növelik a karbantartások között eltelt időszakot és ezáltal csökkentik a tervezett leállások számát – lényeges előnyt jelentenek a teljes termelésre és a költségvetésre nézve. Egy megfelelő állapotfelügyeleti terv csökkentheti a váratlan leállásokat, ezáltal a termelés kiesést is.

Szilárd olajjal feltöltött csapágyakkal a megnövelt üzemi élettartamért a palacktöltő részlegnél

Egy vevőnek komoly megbízhatósági problémái támadtak a gyakori leállást okozó standard mély hornyú golyóscsapágyak miatt. 3 havonta rendszeresen megelőző karbantartást kellett végeznie, hosszú leállásokkal és költséges javításokkal.

Az SKF Solution Factory alkalmazástechnikai mérnökökből álló csapata egy részletes okfeltáró elemzést végzett, melyből kiderült, hogy a nagy mennyiségű víz és a maró vegyi anyagok együttes jelenléte befolyásolja a csapágyak kenésének a hatékonyságát és gyorsan kialakuló meghibásodásokhoz vezet.

Az SKF által javasolt megoldás egy speciális, Solid Oil polimer mátrix feltöltésű rozsdamentes csapágy volt. Az alkalmazásnál az eredmény hatásos volt: az élettartam 11 hónapra nőtt, és a vizsgálat céljából szétszerelt csapágyak tökéletes, működésre alkalmas állapotban voltak. További előnyt jelentettek a közvetett és közvetlen megtakarítások, mint például a termelés növekedése, az eszközök rendelkezésre állása és a karbantartási költségek jelentős csökkenése.

A töltőállomások gépleállásainak csökkentése optimalizált tömítési megoldásokkal

A töltőgépek különböző részein használt standard tömítési megoldások gyakori gépleállást okoztak, mely jelentős hatást gyakorolt a termelésre és a gépek rendelkezésre állására.

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
2040 Budaörs Csata utca 25.
Tel: 23 445-200 Fax: 23 445-201
www.skf.hu

 

Az SKF tömítési megoldások szakemberei megállapították, hogy a standard termékhez használt műanyag nem állt ellen a lemosási folyamatok során alkalmazott vegyi anyagnak. A másik probléma a szerelési folyamatok alatt keletkező tömítéskárosodás volt – amely a nem optimális tömítés kialakításra volt visszavezethető.

A javasolt tömítési megoldás az SKF szabadalmazott H-Ecopur és Ecorubber keveréke volt, amely kiváló vegyi anyag ellenállósággal rendelkezik. Az áttervezett tömítés profil megkönnyítette a beszerelést. Az SKF Solution Factory által rendelkezésre bocsátott SKF SealJet berendezés tette lehetővé az egyedi tömítési megoldást.

Az alkalmazásnál a váratlan gépleállások száma csökkent, a tömítések élettartama 3-ról 12 hónapra nőtt, mindez jelentős megtakarítást eredményezett.

SKF központi kenőrendszer töltőberendezésekhez

A töltőberendezéseknek számos időt és munkaerőt igénylő kenési pontja van. Kézi kenés esetén nehéz volt biztosítani a megbízható kenést a rendszeresség és pontos mennyiség tekintetében is. A túl sok vagy a túl kevés kenőanyag váratlan gépleállásokhoz vezetett.

Az SKF automata kenőrendszer a Solution Factory mérnökeinek kenéstechnikai szakértelmével és tapasztalatával karöltve elősegítette az eszközök kenésének optimalizálását és teljes mértékben kiküszöbölte a rendszerességgel és a mennyiséggel kapcsolatban fellépő problémákat. Mindez növelte a megbízhatóságot és a kenési költségek csökkentek.

SKF szerviz megoldások töltőberendezésekhez

A töltőberendezés alatt található a gép valódi lelke, a teljes meghajtó rendszer és a fő forgóalkatrészek. Üzemelés közben a hajtóműszekrényhez és a motorhoz vagy a forgócsap-csapágyhoz szinte lehetetlen hozzáférni vizsgálat vagy ellenőrzés céljából, mivel ez balesetveszélyt jelent a technikusok és a kezelőszemélyzet számára. Így ezeken az eszközökön évente költséges megelőző karbantartást kell végezni. Azonban még így is előfordulhatnak előre nem jelezhető, váratlan gépleállások a tervezett karbantartások között.

A karbantartási költségek csökkentésére és az eszköz megbízhatóság növelésére az SKF különböző, állapot alapú karbantartási lehetőségeket kínál:

Offline állapotfelügyelet. Ez a kritikus pontokra, például a hajtóműszekrényre, az elektromos motorra vagy a forgócsapra szerelt állandó szenzorokkal és az SKF Microlog elemző program rendszeres időközönkénti adatgyűjtésével érhető el.  

On-line állandó felügyeleti rendszer. Ebben az esetben közvetlen kapcsolat van a szenzorok és az SKF Multilog IMx között – interfésszel az SKF @ptitude suite szoftverhez, amely állandó megfigyelést biztosít az ügyfél ellenőrző helyiségében és/vagy az SKF Solution Factory keretein belül működő SKF Távfelügyeleti Diagnosztikai Központban. Szoftver gazdaként és távkonzultánsként az SKF szakvéleményt, eszközöket és képzést biztosíthat az SKF Solution Factory-n keresztül.

Az SKF a világpiac vezető szállítója a csapágyak, a tömítések, a mechatronika, a kenéstechnikai rendszerek és a szerviz területén, mely utóbbi terület magába foglalja a műszaki támogatástól kezdve a karbantartási és megbízhatósági szolgáltatásokon át a mérnöki tanácsadást és képzést is. Az SKF a világ több mint 130 országában, 15 000 viszonteladóval képviselteti magát. A csoport éves bevétele 2012-ben 64 575 millió SEK volt.

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
2040 Budaörs Csata utca 25.
Tel: 23 445-200 Fax: 23 445-201
www.skf.hu

 

www.skf.com

www.ipararuhaz.hu
www.stopfakebearings.com